◾5 МИТА ЗА АКНЕТО◾
.
.
◾МИТ №1: ИЗТИСКВАНЕТО НА ПЪПКИТЕ ЩЕ СПОМОГНЕ ЗА ПО-БЪРЗОТО ИМ ЗАЗДРАВЯВАНЕ

Когато изтискате пъпка, Вие всъщност буквално наранявате кожата си. Това може да доведе до инфектиране и неприятни резултати като белези от акне. Има възможност да разнесете бактериите на други места по кожата и даже да причините нова инфекция с ноктите си.

◾МИТ №2: ИМА САМО ЕДИН ВИД ЛЕЧЕНИЕ ЗА АКНЕ

Акнето може да се прояви с променливи характеристики и в различна степен. Вашият дерматолог ще определи вида и степента на акнето Ви и ще разработи персонализиран план за лечение. Това често включва комбинация от няколко продукта (като измивни гелове или кремове) и евентуално перорални лекарства при по-тежки случаи.

Нещо важно! Лекарството, което е работи чудесно за Ваш приятел, може да не е най-подходящото за Вас.

◾МИТ № 3: АКНЕТО СЕ ЛЕКУВА ЗА КРАТЪК ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ

Това е едно от най-честите допускания във връзка с акнето. Възстановяването на кожата изисква последователност и постоянство. Подобрението отнема от няколко седмици до няколко месеца. Важно е да не се отказвате и отчайвате от липсата на незабавни резултати. Придържайте се към плана на лечението и посещавайте редовно Вашия дерматолог.

◾МИТ № 4: ТИЙНЕЙДЖЪРИТЕ СТРАДАТ ОТ АКНЕ В РЕЗУЛТАТ НА ЛОША ХИГИЕНА

Не е толкова просто! Ниските нива на хигиена сами по себе си не причиняват акне, факторите за това са различни. Полезно е, обаче да измивате лицето веднъж до два пъти дневно с подходящ за Вашата кожа препарат, изписан от Вашия дерматолог. Както при повечето неща в живота, умереността е от ключово значение. Избягвайте прекомерно търкане или измиване на лицето, тъй като те могат да изсушат и да раздразнят кожата Ви.

◾МИТ №5: МАЗНИТЕ ХРАНИ ПРИЧИНЯВАТ АКНЕ

Яденето на прекомерни количества мазни храни не следва да доведе пряко до появата на акне или да омазни кожата Ви. Ролята на диетата при акнеично състояние на кожата е противоречива и множество проучвания се опитват да я обяснят. Има някои доказателства, които сочат, че прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс, някои млечни продукти и рафинирани захари, може да влоши акнето. Все пак препоръчваме да се храните здравословно и балансирано.

◾Страдате от акне? Загрижени сте за акнеичното състояние на кожата на детето Ви? Колкото по-рано се свържете с Вашия дерматолог, толкова по-кратък е пътят на лечението.