Химичният пилинг представлява контролирано излющване повърхностния слой на кожата с помощта на различни химични субстанции. Това е процедура с особена резултатност при хора с пигментации, фини бръчици, разширени пори. Химичния пилинг може да премахне от повърхността на кожата някои преканцерози (предракови лезии), както и да подпомогне и лечението на някои форми на акне и състояния след него. В основата на препаратите използвани за химичен пилинг стоят различни киселини.

Алфахидрокси киселините (гликолова, млечна, плодови) се използват за лек химичен пилинг и до 30% концентрация са разрешени за употреба от козметици. Поради мекото им въздействие възстановяването е много бързо, без видимо залющване, но изискват многократно повторение за постигане на по-светла и по-гладка кожа.

Трихлороцетната киселина се използва в различни концентрации за различна дълбочина на въздействие (повърхностен до средно дълбок пилинг) с много добри резултати при повърхностни до средно дълбоки дефекти по кожата:

– пигментации по лице и тяло

– повърхностни бръчки около устата и очите

– разширени пори

– белези от акне

– фини линии по шия

– пигментации и бръчици по деколте

– третиране на стрии

– пигментации от враснали косми по тяло

– старчески петна

-Химичния пилинг с трихлороцетна киселина има някои основни предимства-може да се прилага при светли и тъмни кожи,процедурата отнема около 20 мин., ако има зачервяване то е в рамките на един-два дни след процедурата,възстановяването отнема 5-7 дни, като не изисква отсъствие от работа, най-често се правят 4 процедури с интервал 7-10 дни (до 30 дни при по дълбок пилинг). До 30 дни след последната процедура е необходимо използването на продукти с висок слънцезащитен фактор и избягване на директна слънчева светлина по време на терапията.