Бенките – кога и как❓

🔎Една от най-честите причини за посещение на дерматолог са бенките или подобни кафеникави образувания, обикновено когато са разранени, възпалени или променени като вид.

‼️Истината е, че бенките трябва да се наблюдават и проверяват ежегодно- особено когато са от раждането, по – големи от 1 см и при видими изменения
Преглед се извършва от дерматолог с помощта на дерматоскоп- устройство, което ,,вижда,, в дълбочина структурата и промените в цвета.

Основно се изследват формата, цвета, размера, симетричността, локализацията по тялото, наличието или липсата на патологични структури.

За бенките важи простото ABCDE правило👇
➡️А- асиметрия-здравите бенки са обикновено симетрични
➡️B-( border) – граници, дали са ясно изразени или неясни, размазани
➡️C- ( color) – цвят-тъмното, синкаво оцветяване е алармиращ белег за промяна
➡️D-диаметър- размер над 6 мм
➡️E-( elevation) надигане във височина-също белег за промяна

‼️Задължителната проверка на бенките е веднъж в годината, а за рискови пациенти- преживели рак на кожата или с бенки под наблюдение -2 пъти в годината.
Какво предприемаме след прегледа- наблюдение или отстраняване- в зависимост от вида на образуванието- използваме лазер, медикаментозно лечение или хирургично изрязване с микроскопско изследване. Много важно е отстранени образувания се изследват под микроскоп( хистопатологично изследване), за да знае пациента какво точно е отстранено и да има документация за това.

⚠️Консултирайте се с дерматолог за бенките си, наблюдавайте ги- вашите и на близките си! Следете ги периодично! Това спасява живот! Малигнения меланом е най- злокачественият рак в човешкото тяло- хванат навреме – той е лечим!

👩🏻‍⚕️Д-р Янита Михайлова – дерматолог
👩🏻‍⚕️Д-р Вилияна Ганчева – дерматолог
👩🏻‍⚕️Д-р Роси Янчева – дерматолог
👩🏼‍⚕️Д-р Димитра Никифорова – дерматолог

☎️0887070907
🌎www.aesthetic-club.com