Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Бенките – кога и как❓

🔎Една от най-честите причини за посещение на дерматолог са бенките или подобни кафеникави образувания, обикновено когато са разранени, възпалени или променени като вид.

‼️Истината е, че бенките трябва да се наблюдават и проверяват ежегодно- особено когато са от раждането, по – големи от 1 см и при видими изменения
Преглед се извършва от дерматолог с помощта на дерматоскоп- устройство, което ,,вижда,, в дълбочина структурата и промените в цвета.

Основно се изследват формата, цвета, размера, симетричността, локализацията по тялото, наличието или липсата на патологични структури.

За бенките важи простото ABCDE правило👇
➡️А- асиметрия-здравите бенки са обикновено симетрични
➡️B-( border) – граници, дали са ясно изразени или неясни, размазани
➡️C- ( color) – цвят-тъмното, синкаво оцветяване е алармиращ белег за промяна
➡️D-диаметър- размер над 6 мм
➡️E-( elevation) надигане във височина-също белег за промяна

‼️Задължителната проверка на бенките е веднъж в годината, а за рискови пациенти- преживели рак на кожата или с бенки под наблюдение -2 пъти в годината.
Какво предприемаме след прегледа- наблюдение или отстраняване- в зависимост от вида на образуванието- използваме лазер, медикаментозно лечение или хирургично изрязване с микроскопско изследване. Много важно е отстранени образувания се изследват под микроскоп( хистопатологично изследване), за да знае пациента какво точно е отстранено и да има документация за това.

⚠️Консултирайте се с дерматолог за бенките си, наблюдавайте ги- вашите и на близките си! Следете ги периодично! Това спасява живот! Малигнения меланом е най- злокачественият рак в човешкото тяло- хванат навреме – той е лечим!

👩🏻‍⚕️Д-р Янита Михайлова – дерматолог
👩🏻‍⚕️Д-р Вилияна Ганчева – дерматолог
👩🏻‍⚕️Д-р Роси Янчева – дерматолог
👩🏼‍⚕️Д-р Димитра Никифорова – дерматолог

☎️0887070907
🌎www.aesthetic-club.com