👩🏻‍⚕️КАКВО СА КСАНТЕЛАЗМИТЕ И КАК СЕ ЛЕКУВАТ?
🧏🏼‍♀️Ксантелазмите са маcтни натpyпвания и заcягат кожата около очите. Oбикновено започват като малки, жълти на цвят отлагания във вътpешния ъгъл на гоpния клепач, но c годините cе pазpаcтват и обxващат cиметpично и долните клепачи.
👁Жълтите плаки не пpечат на фyнкцията на очите. Пациентите не се оплакват от болка или сърбеж в засегнатата област, но търсят лечение поради естетически причини. Ксантелазмите се срещат по-често при жени, но може да се наблюдават и при мъже. Най-често се появяват във възрастта между 40 и 50г.
🔗Причините за поява на ксантелазмите могат да бъдат наследствени нарушения в липидната обмяна. Други фактори, на които могат да се дължат ксантелазмите, са някои лекарства, диети, нарушения в метаболизма и заболявания като диабет и хипофункция на шитовидната жлеза. От голяма значение са, приемът на мазни храни, консумацията на алкохол и наднорменото тегло. Към виновните лекарства се причисляват кортикостероидите, анаболните стероиди, естрогените и някои лекарства против хипертония.
👩🏻‍⚕️Методите за премахване на ксантелазмите включват течен азот, оцетна киселина, електрокаутер или хирургично отстраняване. По–нов метод с най- добри резултати е ЛАЗЕРНОТО ЛЕЧЕНИЕ с CO2 ЛАЗЕР.
Поставя се местна упойка, след което плаките се изгарят. Зарастването на кожата след процедурата трае между 1 и 2 седмици, но при по-дълбоко разположените липидни отлагания, възстановяването на кожата може да отнеме и месец.
👩🏻‍⚕️Д-р Роси Янчева – дерматолог в Естетик клуб- лазерна и дерматологична клиника, гр. Варна