Скъпи приятели, през периода на карантина, ние оставаме неотменно до Вас! ❤️
Тези дни, на страницата ни във Facebook и Instagram публикуваме съвети на специалистите на Естетик клуб за грижите, които може да положите в домашни условия !
😊Днес ни съветва Д-р Янита Михайлова👩🏻‍⚕️:

Как да засилим имунитета на кожата и лигавиците?
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и една от задачите й е да защитава от чужди тела,вируси и бактерии.Освен като чисто механична бариера,кожата и лигавиците участват активно в имунния отговор на тялото. С помощта на специфични „сигнални“ клетки и молекули-Лангерхансовите клетки в епидермиса,лимфоцити и „клетки-убийци“ в дермата, и активните имунни „центрове“,каквито са лимфните възли в дълбоките кожни и подкожни слоеве, кожата участва в общия имунен отговор. Интересното е, че кожата и лигавиците имат и собствен, локален имунитет-полезни бактерии, които произвеждат натурални дезинфектанти и потискат развитието на болестотворните бактерии. Естествената защита се поддържа и от специфични приспособления-потните и мастните жлези произвеждат секрет, който образува водно-липидния защитен слой на кожата, сълзите измиват и обезвреждат попадналите в очите патогени, ресничките на носната лигавица блокират и чрез движението си изхвърлят със секрета дразнителите, слюнката в устната кухина е естествен дезинфектант и т.н.
Кожата и лигавиците имат съвършена защита-как да им помогнем?
Предвид ситуацията в момента, всички вземаме елементатните мерки-чисто механична защита-маски, ръкавици, често миене и дезинфекциране на повърхности. Какво още?
Кожата страда от честото миене и дезинфекциране, така че употребата на овлажняващи и подхранващи средства е належаща-ако не разполагате със специализиран продукт, кокосово масло или зехтин също ще свършат работа.
Сега е момента да използваме флаконите с термална вода не само за освежаване, а и с много практично предназанчение-за промиване на лигавици-всички термални води могат да се пръскат в очи,нос и гърло, като някои от тях с по-висока соленост имат и дезинфекциращо действие.
За кожата на тялото е особено полезно сухото обтриване и самомасаж с копринена ръкавица и нанасяне след това на хидратиращ продукт или масло за тяло. Ако сте любители на маслата-ето някои най-общи насоки-за мазна кожа-масло от бадем, евкалипт, кедър, розмарин и др.,за суха кожа-затоплено масло от сусам, карамфил, жасмин, роза и др.; за чувствителна кожа-масла от мента, лайка, маточина, хвойна и др.
С малко усилия можем да запазим здравето, красотата и доброто си настроение! Очаквайте ни!

Пазете се и бъдете здрави!🍀

🌎www.aesthetic-club.com
☎️088 70 70 907