👩🏻‍⚕️ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ 🄲🄾🅅🄸🄳 19 & ПОСТАВЯНЕ НА ХИАЛУРОНОВ ФИЛЪР –

Има ли взаимодействие⁉️Безопасно ли е⁉️

‼️ Взаимодействие между хиалуроновите гелове и вирусите има и то е доказано през годините, това не е нещо ново за нас – естетичните дерматолози, и ние знаем, как да се справяме в такива ситуации.
.
.
‼️Относно конкретното взаимодействие на коронавирус с хиалуронови гелове, категорично не е на лице тенденция на завишаване на случаите, а това стриктно се следи от самото начало на пандемията, в т.ч. се наблюдават лицата, които са преболедували #covid19 , както и ваксинираните ни пациенти.
.
.
❓Има ли случаѝ на такъв тип взаимодействие❓
.
– Според проучвания, направени в САЩ, във ваксината на Модерна има белтъчна компонента, която имунологично въздейства на хиалуроновите гелове, но честотата на този тип събитие е пренебрежимо малка!
.
.
❓Какво съветваме нашите пациенти❓
.
– Нека се спазва санитарния интервал от две седмици преди и след ваксинацията, а при лицата с налични постваксинални реакции – мускулни болки, завишена температура и други, е желателно да преминат 3-4 седмици преди процедура по поставяне на филър.
.
.
❓Има ли все пак причина за притеснение❓
.
– Много от страните, които провеждат масова ваксинация, изнасят научни данни по темата, а ние от своя страна стриктно следим всяка новопостъпила информация. Към днешна дата няма повод за притеснение и паника. Относно пациентите, които са с вече поставен хиалуронов филър, могат спокойно да бъдат ваксинирани с една от трите ваксини, налични в България към момента.

👩🏻‍⚕️Д-р Янита Михайлова, Естетик клуб- лазерна и дерматологична клиника, гр. Варна