Ботулиновият токсин (БТ) е невротоксин, който блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в състояние на трайна релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчка кожата, разположена над него.
Първоначалният ефект след инжектирането на ботулиновия токсин настъпва след около 24 до 72 часа и достига своя оптимум 1-2 седмици по-късно. Средната продължителност на действие е от 2 до 6 месеца. С течение на времето активността на токсина се изчерпва и мимиката се възстановява до степен, близка до първоначалната. Основното предимство на ботокса е, че осигурява покой на мимическите мускули, поради което съществуващите линии и бръчки не се задълбочават, а формирането на нови се предотвратява.
Поради неговата висока ефективност, бързина на изпълнение, относителна безопасност и бърз ефект от БТ се нарича още „lunch time procedure”.
БТ се прилага при мимическите бръчки:
хоризонтални бръчки на челото
бръчки между веждите
бръчки край очите – пачи крак
ботокс за отпускане на брадичката
ботокс за портокалова кожа на брадичката
ботокс за повдигане на ъгъла на устните
ботокс за гъми смайл – за покриване на венците
ботокс за повдигане на върха на носа
ботокс за пушачески бръчки-баркод
ботокс за шията – Нефертити лифтинг
ботокс за лифтиране на веждите
За хиперхидроза (прекомерно изпотяване) на длани, стъпала, мишници.
Противопоказания:
– свръхчувствителност;
– инфекция на мястото на ижектиране;
– кръвно-мускулни заболявания;
– скоро употребявани аминогликозиди, холинестеразни инхибитори, сукцинилхолин, калциеви блокери, линкозамиди, полимиксини;
– бременност и кърмене;
– възпалителни (автоимунни заболявания);
– възраст над 65г. ;
– алергии към лекарства и храни (яйца);
– диагностицирани психиатрични заболявания;
– данни за лесно посиняване, кървене, забавено зарастване на рани, уголемявана не белзи;След приложението на ботулиновия токсин не докосвайте инжектирания участък и не поставяйте грим 3-4 часа. След този период можете да използвате обичайната си козметика и грим. Рядко срещано явление е главоболие, чувство за опъване в третирания участък и лек преходен отток на третирания участък.
Действието на продукта започва 3-4 дни след инжектирането като бавно и постепенно блокира мимическите бръчки. Като максимума е към 10-я ден. През този период е желателно да се избягва интензивна слънчева светлина (плаж, солариум), горещи процедури (сауна, парна баня, пара), интензивни тренировки и алкохол (при зачервяване).
Необходими корекции се правят до 10-14 ден по преценка на лекаря.
Действието на ботокса е силно изразено до 3-4 месец, след което бавно и постепенно започва да отслабва. Повторно приложение е възможно след 5-я месец, като тогава могат да бъдат включени нови зони. Няма ограничения в броя приложения на ботокса.